022 - Vismarkt 56
Dit in oorsprong middeleeuwse pand werd in de zeventiende eeuw eigendom van de Schot William Macdowell, een van de eerste hoogleraren van de Groninger universiteit. De hooggeleerde hooglander was thuis in de logica, de gewone en de metafysica en later ook in het recht. Hij trouwde tweemaal en kreeg één dochter. Doordat zij huwde met de uit Ten Post afkomstige Ulrich van Ewsum kwam het huis in 1663 in handen van dit bekende Ommelander geslacht. Daar bleef het tot Johanna Emilia van Ewsum en haar gemaal Polman het in 1727 ‘vriewilligh en uit’er handt’ voor 5100 Carolus guldens verkochten aan dominee Bieruma en zijn vrouw. Dat er 71 jaar later door een volgende koper bijna driemaal zoveel moest worden betaald, kwam niet alleen door de inflatie. Schoonzoon, erfgenaam en dominee Jacobus Fruijtier voegde in 1782 namelijk een ‘lap grond geleegen agter en ter sijden de behuizinge’ aan het bezit toe.
Een oud-burgemeester, een gedeputeerde en een jonker bezaten de ‘behuizinge met stalling en koetshuis’. Na 1847 leek het allemaal wat minder met een ‘negotiant’ en twee logementhouders, die ook in post- en lijkkoetsen deden. De meeste eigenaren woonden trouwens niet in het pand, maar verhuurden het aan rijke geïnteresseerden. Anders was dat met Jurjan van Dam en zijn zoon Willem Allard. Beiden werkten als kassier op het naastgelegen Administratiekantoor Gemeenschappelijke Fondsen Van Vierssen Trip & Feith, dat later de Incassobank heette. Na Willem Allards dood in 1936, kwam het Technisch Handelsbedrijf vh Marijnen er in. Dit Tehama verkocht het in 1975 aan Slavenburg’s Bank, een voorloper van Credit Lyonnais.
De zijgevel aan de Folkingestraat vertoont nog laatmiddeleeuwse sporen, maar in de voorgevel zijn deze in de zeventiende eeuw volledig uitgewist. Het pand kreeg toen een nieuw front, met voor die tijd karakteristieke vensters met erboven schelpvullingen. In de negentiende eeuw werd de voorgevel opnieuw naar de mode van de tijd aangepast. Het pand raakte z’n topgevel kwijt en kreeg een lage zolderverdieping met kroonlijst. Ook werden er een natuurstenen basement en een classicistische ingangspartij gemaakt.