080 – St. Walburgstraat 1
Het Kunstlievend genootschap Pictura betrok in 1934 dit pand met een lange en ingewikkelde bouwgeschiedenis. In de zestiende eeuw liet Wigbold Lewe ter plekke een ‘vicarie’ bouwen voor de nabijgelegen Sint Walburgkerk. Na de hervorming van 1594 bleef oud-priester Johan Aldringa er wonen en hij werd zelfs eigenaar. De latere eigenaar advocaat Anthonius Regneri liet het huis en de naastgelegen kamerwoning omstreeks 1637 vervangen door één pand. Het brede voor- en het verhuurde achterhuis werden in 1767 door de erfgenamen van twee freules Steenhuisen verkocht aan arts Matthias van Geuns en zijn vrouw Sara van Delden.
Het doopsgezinde echtpaar liet beide huizen in 1768-’69 tot één geheel maken, waarbij er een nieuwe zijgevel werd gemetseld. De voorgevel werd gewijzigd en het achterhuis ingrijpend verbouwd en vergroot. Erg lang genoot de familie Van Geuns niet van het nieuwe huis. Door zijn afwijkende geloofsovertuiging was er voor Matthias in Groningen geen professoraat weggelegd. In 1776 verhuisde de geneeskundige met zijn gezin naar het ruimer denkende Harderwijk, waar hij wel carrière kon maken. Nadien verwisselde het huis met ‘hofje ter zijde’ een aantal keren snel van eigenaar. De laatste particuliere bewoners waren van 1849 tot 1919 de burgemeestersweduwe De Ranitz-Crommelin en haar kinderen. Van hen maakte dochter Magdalena Wilhelmina naam als oprichtster van de zogeheten ‘Droge Kroeg’ voor christelijke geheelonthouders in de Kostersgang bij de Rademarkt en van het voor kinderen bestemde ‘Doorgangshuis’, dat wij nu als Jeugdzorg kennen.
In 1812 werd in Groningen voor het eerst een ‘Kunstlievend Genootschap’ opgericht, maar nadat dit was samengegaan met de ‘Academie van teeken-, bouw- en zeevaartkunde’, probeerde een aantal kunstliefhebbers het opnieuw. Zij richtten het Kunstlievend genootschap Pictura op, dat in 1832 officiële erkenning kreeg. Jarenlang vond Pictura onderdak bij Academie Minerva en later in het ‘Museum van Oudheden’, maar wegens ‘ruimtegebrek’ moesten de kunstlievenden steeds weer op zoek naar iets anders. In 1934 kocht fabrikant Frederik Faber Beukema dit pand voor het genootschap, waarvan hij jarenlang voorzitter was. Na een flinke verbouwing, waarbij op de eerste verdieping een grote tentoonstellingszaal tot stand kwam, werd Sint Walburgstraat 1 het vaste onderkomen van Pictura. In 2008 werd o.a. de fraaie (neo) rococo bestuurskamer gerestaureerd.