067 - School Parkweg
De Grunobuurt was nog maar half af toen B&W in 1926 de Dienst Gemeentewerken opdracht gaven een gebouw te ontwerpen voor een dubbele lagere school. Siebe Jan Bouma, die daarmee net ervaring had opgedaan aan de Jan Hissink Jansenstraat, mocht de klus klaren. De bouwkundig tekenaar oriënteerde het gebouw op de Westinghouse-straat door de monumentale middenpartij in de as van die straat te leggen. Links en rechts ervan maakte hij volkomen symmetrische lage vleugels.
Bouma gebruikte voor de voorgevel en de vanaf de Lorentzstraat zichtbare achtergevel verschillende stijlen. Langs de Parkweg werkte hij volgens de architectuur van de Amsterdamse School, met een grote variatie aan venstervormen en een groot pannendak. In tegenstelling tot de nogal gesloten voorgevel is de op het zuiden gelegen achtergevel veel opener met grote raampartijen. Voor deze gevel ging Bouma vooral kubistisch-expressionistisch te werk.
Toen de scholen in 1927 in gebruik werden genomen, kregen ze de nummers VI en VII. In de laatste oorlogsjaren vestigden de Duitsers in het gebouw een militair ziekenhuis. In 1947 kregen VI en VII, net als alle openbare lagere scholen van de gemeente, een naam. Vanwege de ligging in de buurt van het Stadspark werden de ontwerper van het park – Leonard Springer – en de verantwoordelijke directeur Gemeentewerken – Mulock Houwer – vereeuwigd. Helaas duurde voor hen de eeuwigheid niet zo lang. Hun namen verhuisden naar scholen in nieuwe buurten en verdwenen uiteindelijk helemaal.
Van 1961 t/m ’93 werd in Parkweg 128-130 ‘Uitgebreid Lager Onderwijs’ en MAVO gegeven. Tot 1982 gebeurde dit onder de naam van de vroegere onderwijzer en schoolopziener Hendrik Wester. Na een korte periode met beroepsonderwijs en een grondige restauratie werd het gebouw in 1998-’99, samen met een achtergelegen voormalige gereformeerde school, onderdeel van de Vensterschool Stadspark.