069 - School Haydnlaan
Helpman was tot 1915 een tot de gemeente Haren behorend dorp. De inlijving bij Groningen leidde tot een grote groei en de behoefte aan de bouw ‘eener lagere school’. B&W gaven de directeur Gemeentewerken op 10 juni 1926 opdracht ‘zoo spoedig mogelijk’ te zorgen voor de ‘noodige plannen met kostenberekening’.
Het vinden van een geschikt terrein viel directeur H.P.J. Schut niet mee. Volgens hem lag dit aan de ‘min of meer eigenaardige wijze, waarop deze wijk langzamerhand ontstaan is’. Uiteindelijk kwam het college van B&W zelf met een ‘terrein, in de nabijheid van den Coendersweg’ met de fraaie naam ‘Rustlust’. Daar was genoeg ruimte voor een ‘9-klassige school met gymnastieklokaal’.
Hoewel zijn naam op de tekeningen ontbreekt, mag worden aangenomen dat ze werden gemaakt door de vaste ontwerper van Gemeentewerken, Siebe Jan Bouma. Het ontwerp, in onmiskenbare Amsterdamse Schoolstijl, vertoont in elk geval grote overeenkomsten met diens uit dezelfde tijd stammende schoolgebouwen aan de Parkweg en Zaagmuldersweg. Opvallend zijn onder andere de pannendaken en de verschillende soorten bakstenen.
Op 16 januari 1928 werd de bouw aanbesteed. Vanwege de minder goede papieren van de twee laagst biedende aannemers koos de gemeente voor nummer drie, J. de Vink & Zn. uit Haren. Hij beloofde de school te zullen bouwen voor ƒ 78.860,-. Met het oog op de geboden haast zei De Vink de hulp in te zullen roepen van de Groninger aannemers G. en U. van Dijk. De aannemer hield woord en in juni 1929 was het schoolgebouw klaar en was de openbare lagere ‘School XIV’ een feit. Vanwege de ligging aan de toenmalige Coendersweg werd de school in 1949 de Coendersschool genoemd. Tussen 1975 en ’81 heette de school naar schrijfster ‘Nienke van Hichtum’, achter welk pseudoniem Troelstra’s echtgenote Sjoukje Bokma de Boer schuilging. Een fusie met de openbare lagere school aan de Troelstralaan zorgde in 1981 voor de nieuwe naam ‘Joseph Haydnschool’.