074 - School Graaf Adolfstraat
De stichting van deze openbare ‘bewaarschool’ had heel wat voeten in de aarde. Om de ‘weinig fraaie achterzijde van de aan de Amalia van Solmsstraat gelegen woningen te maskeren’ wilde ontwerper Siebe Jan Bouma een ‘passende bekapping’, maar B&W zagen liever een verdieping met lokalen. Onder protest maakte de gemeentelijke bouwkundig tekenaar een nieuw ontwerp, dat na nog wat schaven door het gemeentebestuur in juni 1931 werd goedgekeurd.
Bouma liet zich, net als bij zijn ontwerpen voor de schoolgebouwen aan de Rabenhauptstraat en de Oliemuldersweg, inspireren door het kubisme van de Hilversumse architect Dudok. De speellokalen op de begane grond gaf hij zes deuren zodat de kinderen, volgens de pedagogische methode van Fröbel, bij mooi weer snel de frisse lucht in konden.
In de hal kreeg De Ploeg-kunstenaar Johan Dijkstra de gelegenheid zijn net aangeleerde glasschilder-techniek in praktijk te brengen. Hij schilderde ‘De intocht van Sint Nicolaas’ in glas-in-lood. Bouma deed zelf ook iets aan het interieur. Voor de hal ontwierp hij enkele witte bollampen en voor de speellokalen inbouwkasten en schoolmeubels.
Hoewel de naam ‘bewaarschool’ in 1920 wettelijk al was afgeschaft, wilde men daar in Groningen niet aan en werd dit in 1932 gewoon een ‘openbare bewaarschool’. Pas vijftien jaar later werd de school aan de Graaf Adolf-straat net als de andere bewaarscholen een ‘kleuterschool’. De gemeenteraad koos voor bloemennamen en had voor deze school De Zonnebloem in petto.
Nadat De Zonnebloem door een teruglopend aantal leerlingen begin jaren tachtig was verhuisd naar de Dierenriemstraat, werd dit gebouw het domein van peuterspeelzaal De Zonnepit. De groei van de christelijke Nassauschool bracht uiteindelijk ook kleuters terug in het gebouw.
Architectenbureau Skets restaureerde het en maakte in 2002 een eigentijds, verdiept, bijgebouw.