018 - Remonstrantse kerk
Omdat zij een ‘in waarheid vrijzinnige gemeente’ wilden vormen, verlieten predikant B.C.J. Mosselmans en een paar honderd geestverwanten in 1878 de Hervormde kerk. Zij hadden genoeg van het ‘dogmatisch gekibbel en gehaspel’ in die kerk en vroegen toelating tot de verdraagzame, in 1619 ontstane, Remonstrantse Broederschap. Tijdelijk vonden de diensten plaats in het Concerthuis en in de Pelstergasthuiskerk, maar spoedig verlangde de snelgroeiende gemeente een ‘eigen gebouw’. De algemene ledenvergadering machtigde de kerkenraad al op 10 oktober 1878 om hiertoe de ‘nodige stappen te doen’.
Vele terreinen en huizen met grote tuinen werden door leden van de gemeente bij de kerkenraad voorgesteld, maar alle waren ‘te duur, te klein of te afgelegen’. In het najaar van 1882 viel echter het oog op een ‘perceel domeingrond tussen de Here- en Apoort’. Een gedeelte daarvan, aan de Zuiderbinnensingel (nu Coehoornsingel) werd aangekocht en architect H. Raamaker werd aangezocht om een ontwerp te maken. Hij koos voor de toen populaire eclectische stijl, een combinatie van verschillende bouwstijlen.
De opzet was classicistisch, terwijl de vormen van de ramen en toren gotisch waren. Vierkante pilaren of pilasters deelden de voorgevel in drieën, waarbij Raamaker de ingangen bekroonde met tympanen, ruimten waarin beelden konden worden geplaatst. In de kerk kwamen 680 zitplaatsen, waarvan 571 werden verhuurd. De bouw werd uitgevoerd door aannemer D. Edzard.
Op 11 november 1883 werd de kerk door ds. Mosselmans ingewijd. Jonkheer Mr. S.W. Trip begeleidde hem daarbij op een harmonium omdat de gemeente nog niet in het bezit was van een orgel. De Van Oeckelens, orgelbouwers te Harenermolen, verhielpen dit ongemak twee jaar later. In de jaren 1927-’28 werd het gebouw grondig opgeknapt en het interieur ingrijpend gewijzigd. In 1967 werd het opnieuw aangepast aan de eisen van de tijd. De Groninger kunstenaar E. Waskowsky bracht toen aan de achterwand van het liturgisch centrum een Reliëfkruis aan.
De Stichting Oude Groninger Kerken zorgde in 2004-’06 als nieuwe eigenaar voor een ingrijpende verbouwing en restauratie, met een door de Japanse architect Moriko Kira ontworpen moderne aanbouw.