086 - Pelsterstraat 37
In de middeleeuwen stalde het naastgelegen Heilige Geestgasthuis op deze plek zijn vee. Dit veranderde toen het stadsbestuur het ‘Langehuis’ in 1628 kocht om er een artillerie- of ammunitiehuis van te maken. Tot 1862 behield het een militaire functie. Toen lag er een plan van stadsbouwmeester J.G. van Beusekom voor een nieuw gebouw voor het slecht gehuisveste Stedelijk Gymnasium.
De bouw was in juni 1863 nauwelijks begonnen of minister Thorbeckes ‘wet op het middelbaar onderwijs’ bood de mogelijkheid voor een geheel nieuw schoolsysteem. Nog voordat de wet op 1 juli officieel in werking trad, stuurde het college van B&W het verzoek naar Den Haag om ‘eene rijks hoogere burgerschool met vijfjarigen cursus’ in Groningen te mogen vestigen. Doordat het gemeentebestuur de minister niet alleen een gebouw, maar ook een flink bedrag in het vooruitzicht stelde, hapte Thorbecke ‘met genoegen’ toe. Alleen voor het gymnasium waren de druiven zuur. Voor deze school bleef het jaren behelpen.
Aan het gebouw aan de Pelsterstraat werd in allerijl nog wat aangepast en op 26 september 1864 ging de Rijks HBS – de voorloper van het huidige Kamerlingh Onnes – van start met drie klassen met in totaal 61 leerlingen.
Omdat het voor dit schooltype toch niet zo geschikt bleek, werd al na vijf jaar verhuisd naar de Grote Kruisstraat, naar ‘eigen’ nieuwbouw. De nieuwe gebruiker van het gebouw werd de Rijkskweekschool, die in 1861 in de Poststraat als kweekschool van ’t Nut was begonnen.
Hoewel het ook voor de kweekschool lang niet ideaal was, bleef deze onderwijsinstelling hier tot 1960 gehuisvest. Na verhuizing naar het onderwijscentrum Prof. van der Leeuw aan de Verzetstrijderslaan, werd het pand gebruikt als PTT Bedrijfsschool. Voor Huizinga’s Meubelindustrie en een elektrotechnische handelsmaatschappij diende het als bedrijfsruimte voordat het dankzij Academie Minerva de onderwijsbestemming terugkreeg. Nadat ook deze instelling een nieuw gebouw had gekregen, werden de lokalen ingericht als kunstenaarsateliers.