062 - Pakhuis Albion
Een loodgieterij en – na 1821 – een cichoreibranderij waren de eerste vormen van bedrijvigheid op dit adres. Meinhard Wijchers en zijn compagnon Georg Bauerman veranderden het pand in 1853 in een graanpakhuis. Enige decennia later kwam het in handen van Bernardus Hermannus van Munster. Profiterend van de gouden graantijden bouwde deze graanhandelaar regelmatig bij, onder andere in 1900 om de hoek aan de Havenstraat.
Op 31 december 1908 stond pakhuis Albion (‘witte krijtrotsen’/ Engeland) in lichterlaaie. De goed verzekerde Van Munster greep de brand aan om zijn pand met enige verdiepingen te verhogen. Bijna vier jaar later – op 6 december 1912 – was het opnieuw raak. De vlammen richtten dit keer minder schade aan en uiterlijk hoefde alleen de topgevel te worden vernieuwd. Even later voegde de graanhandelaar aan het vooraanzicht een elevatortoren met overbrugging toe.
In 1922 verkocht Van Munster het complex aan de Groninger Zaadtelers-vereeniging. De GZV deed aan coöperatieve verkoop van door de leden geteelde granen, zaden en aardappelen. Hoewel de vereniging in 1926 in liquidatie ging, duurde het nog enige jaren voor de NV Kraus, Wieringa & Co de panden van de zaadtelers aan haar op Noorderhaven 19-21 gevestigde graanbedrijf kon toevoegen. Ook Kraus en consorten kregen brand en grepen dit aan voor een uitbreiding. Nog in 1941-’42 bouwden zij beton silo’s en lieten zij een deel van het pakhuis ophogen.
Nadat de NV in 1967 was ontbonden, ging het complex over in handen van P.K. Woldijk. Tot 1988 zorgde dit bedrijf in gewasbeschermingsmiddelen, zaaigranen en peulvruchten voor bedrijvigheid aan de Noorderhaven. Toen werden de activiteiten verplaatst naar de Bornholmstraat. Even was het pakhuis gekraakt, maar in 1991 liet Patrimonium het verbouwen tot dertig huurappartementen en bedrijfsruimten. De pakhuizen aan de Havenstraat maakten plaats voor nieuwbouw.