070 - Oosterstraat 44
In oorsprong dateert dit pand vermoedelijk al van eind 13e of begin 14e eeuw. Dit is onder andere te zien aan de koepelgewelven in de kelder. Omdat de straat in die tijd lager lag, was de huidige begane grond toen eigenlijk de eerste verdieping. Boven deze 4,50 meter hoge etage bevond zich een verdieping die aanvankelijk slechts 1,80 meter hoog was en diende als opslagruimte.
Tot de vooraanstaande bewoners behoorde raadsheer Andreas Conring, die een hoofdrol speelde in de novelle ‘Elisabeth’. Volgens schrijfster Louise Engelberts was Conring inzet van de strijd tussen twee zussen Trip, die beide hun dochter wilden koppelen aan deze begeerlijke partij. Mogelijk is deze Conring verantwoordelijk geweest voor een of meer ingrijpende verbouwingen, die in de 18e eeuw plaats hadden.
In die periode werd de bovenetage verhoogd ten koste van de zolder en de toegang verplaatst van het midden van de gevel naar een nieuwe aanbouw aan de zuidkant van het pand. Deze verbouwingen leidden uiteraard tot een aanpassing van de voorgevel. De laatste grote uiterlijke verandering vond plaats in 1868, toen de entree met een verdieping werd verhoogd.
De bevrijding van de stad bracht in april 1945 zoveel schade aan de achterbouw en de zuidelijk gelegen panden dat sloop volgde. J. de Vink en W. Venema ontwikkelden een bouwplan dat in 1954 een parkeerkelder opleverde, die zich uitstrekte tot achter Oosterstraat 44. Nadat de Stichting Sociëteitsfonds van de gereformeerde studentenvereniging ‘Veri Et Recti Amici’ in 1955 eigenaar was geworden, bouwden de beide aannemers op hun kelder een sociëteitszaal. Tevens werd de indeling van het gebouw gewijzigd.
De ontwikkelingen in de samenleving hadden in 1974 hun weerslag op de studentensociëteit. Het christelijke V.E.R.A. transformeerde tot het open jongerencentrum Vera. Daarmee verdween o.a. de aparte meisjeskamer, de zogeheten ‘Kemenade’. Vanaf 1986 ontwikkelde Vera zich steeds meer tot een eigenzinnig concertpodium.
De bouw van een nieuwe zaal bracht in 1997-’98 de noodzakelijke (geluidwerende) verbeteringen.