105 - Noorderbewaarschool
Het Groninger stadsbestuur koopt in 1840 de tuin achter een herenhuis aan de Nieuwe Boteringestraat om er de eerste gemeentelijke ‘bewaarschool’ te bouwen met ernaast een woning voor het schoolhoofd. De school krijgt van stadsbouwmeester Derk Hendriks Bos ‘twee ruime, lichte en vrolijke zalen’ en erachter een ‘met zand belegde speelplaats’ en ‘overdekte galerij’.
De officiële opening vindt plaats op 5 juli 1841. Hoofdonderwijzer Jacob Harms Enter en de weduwe Fennegien Bebingh-Krook krijgen de verantwoordelijkheid over maar liefst driehonderd kleuters. Omdat Enter nog ongehuwd is en bij z’n ouders woont, krijgt de weduwe Bebingh met een dochter en zoon de beschikking over het huis naast de school. In 1852 wordt de woning alsnog voor Enter, doordat hij met Bebinghs dochter trouwt.
Met de komst van een tweede gemeentelijke bewaarschool aan de Nieuwstad, wordt vanaf 1849 gesproken over een Zuider- en Noorderbewaarschool. Vanwege de groei van het aantal kinderen bouwt de jonge aannemer Ate Wichers er in 1888 in de tuin vier lokalen bij.
Op 1 oktober 1896 krijgt de Noorderbewaarschool voor het eerst een vrouw als hoofd. Deze Klazina Dingena Poortman voert direct wat veranderingen door en begint onder andere met schooltuintjes. Ook wordt er aan de achterste lokalen een extra speellokaal gebouwd.
Op verzoek van haar opvolgster Theresia Elizabeth Dansdorp wordt de achter het voorgebouw aanwezige ‘waranda’ in 1927 ingericht tot ‘zandspeellokalen’ voor twee klassen.
Waarschijnlijk omdat de aanduiding ‘bewaarschool’ juist in bezettingstijd een nare bijsmaak heeft, wordt de naam in 1941 veranderd in Noorderkleuterschool. En in het najaar van 1946 krijgt de school voor het eerst een echte naam: De Korenbloem. Dit blijft zo tot 1985, als in verband met de invoering van het basisonderwijs wordt samengegaan met de Borgmanschool aan de Jacobijnerstraat. De bouw van een nieuw gezamenlijk onderkomen aan de Langestraat betekent in de zomer van 2020 het einde van bijna 180 jaar onderwijs op deze plek. Het oude schoolgebouw krijgt een woonbestemming voor een zogeheten Co-housing groep van negen personen met de naam LAIV. Na een intensief ontwerp-, calculatie- en bouwtraject realiseert DAAD Architecten en KUUB met de Co-housing groep vijf wooneenheden, waarbij het gebouw aan de straat zoveel mogelijk het oude uiterlijk behoudt.