016 - Huize Tavenier
Jacomijna Meursing, de rijke weduwe van de Hoogezandse strokartonfabrikant Roelof Hooites, verwierf in 1903 een nog braakliggend stuk voormalige vestinggrond. Ze had al een buiten aan de Verlengde Hereweg – de inmiddels gesloopte Villa Volonté – en wenste nu ook een optrekje in de stad. De Groninger architect A.T. van Elmpt kreeg van de weduwe de meeste ‘streepjes’ en daarmee de opdracht. Om er echt iets bijzonders van te kunnen maken trok Van Elmpt Europa in en kwam terug met rode Bremer zandsteen voor het exterieur en Italiaanse marmer voor hal en trappenhuis. Door veel variatie aan te brengen in vormen en kleuren maakte de stadjer van het pand het mooiste Art Nouveau-produkt van Groningen. De villa, die getooid werd met de naam ‘Vredenrust’, werd de eerste vijf jaar bewoond door de weduwe Hooites-Meursing en daarna door het gezin van haar broer Anne. Deze heette toevallig ook Hooites Meursing, maar dan zonder streepje tussen beide namen. Het Diakonessenhuis kocht in 1948 de villa van de familie Hooites Meursing met geld verkregen uit een obligatielening, die eigenlijk bedoeld was voor de bouw van een nieuw ziekenhuis.
Het aangekochte pand werd verbouwd tot het nieuwe onderkomen voor de in 1936 aan de Praediniussingel geboren kraamafdeling van de kliniek. Hendriena Geertruida Tavenier, die als 'Besturend Zuster' jarenlang een stempel op het ziekenhuis had gedrukt, mocht na pensionering haar naam aan het huis geven. Zo'n 27.000 stadse en ommelandse baby’s zouden in Huize Tavenier ter wereld komen in de 32 jaar van haar bestaan, wat neerkomt op ruim 800 per jaar.
Omdat het in 1981 niet meer zo beviel aan de Ubbo Emmiussingel verhuisde de kraamkliniek naar de Van Ketwich Verschuurlaan, naar het in 1965 gebouwde nieuwe onderkomen van het Diakonessenhuis. Enige jaren werd het pand gebruikt door de verzekeringsmaatschappij Aegon, die ook het hoofdgebouw van het ziekenhuis aan de Praediniussingel had verworven. Nadat dat bedrijf had besloten Leeuwarden als hoofdvestiging te kiezen, kwam ‘Huize Tavenier’ in 1989 vrij voor Rederij Sandfirden. Sinds 1991 is het in gebruik bij de maatschap Yspeert & Van Houtum.
Sinds 2007 is Huize Tavenier de hoofdlocatie van GGZ-instelling Molendrift, met als voornaamste doelgroep kinderen en jong-volwassenen. Sindsdien zijn er jaarlijks weer honderden kinderen in het gebouw, soms van ouders die zelf in Huize Tavenier geboren zijn.