028 - Gotische Huis en Canterhuis
Vergenoegd stelde de reizende dominee Potter aan het begin van de 19e-eeuw vast dat in de Brugstraat ‘alle de oude lompe duistere gevels van de veertiende en vijftiende eeuw weggeruimd’ waren. Het Canterhuis (nr. 26), in oorsprong een middeleeuws zaalhuis, had inderdaad al een ander jasje gekregen en zou in 1872 ook nog een nieuwe voorgevel krijgen. Het Gotische Huis (nr. 24) behield daarentegen, zoals de naam al aangeeft, wel veel oorspronkelijks. De eerste ingrijpende verbouwing van het laatstgenoemde pand vond plaats rond 1445 en kwam op het conto van de bier brouwende burgemeester Evert Wygboldus. Het onderste deel van de voorgevel met zijn rijk geprofileerde pilasters is echter van latere datum. Mogelijk van omstreeks 1500, toen ook het achterhuis werd gebouwd.
Nadat lakenhandelaar Hendrick Helmichs in 1603 een hele reeks bierbrouwers was opgevolgd als eigenaar, werd het Gotische Huis opnieuw ingrijpend verbouwd. De top verloor toen waarschijnlijk zijn karakteristieke Gotische ‘pinakels’ of ‘tempels’, zoals de Groningers ze plegen te noemen. Bij deze verbouwing werden de voordeur, in de meest linkse travee, en drie hoge kruisvensters ernaast vervangen door twee rijen vierkante vensters. Dit hing samen met de verbouwing van de hoge woonzaal erachter tot een opslagruimte van twee verdiepingen. Ook na Helmichs was het Goti-sche Huis weer regelmatig eigendom van brouwers, die het benodigde water haalden uit een put die in rechtstreekse verbinding stond met de A.
Toen het bier in de tweede helft van de achttiende eeuw aan populariteit verloor, werden het Gotische- en het Canterhuis jeneverstokerijen. Maar ook hierin kwam spoedig de klad en volgende eigenaren, die beide panden bezaten, zochten het in de olie. Het achterhuis van nr. 24 werd vergroot tot een ‘stoom olie en cichoreifabriek’, het klagen van buurtbewoners over ‘eene luchtbedervende damp’ ten spijt. Nadat het bedrijf in 1911 was uitgeweken naar Hoogkerk, kwam het Canterhuis in handen van de firma Woldring & Idema, in onder meer jam en vruchtenwijn. Het Gotische Huis werd van Aldert Veldman die in landbouwmachines deed. Na het vertrek van beide bedrijven en een constructief ingrijpende maar stilistisch terughoudende restauratie, werden de panden in 1978 het domein van het Noordelijk Scheepvaartmuseum en het Niemeyer Tabaks Museum.