061 - Gedempte Zuiderdiep 24
‘Een gebouw, bevattende ruimten voor drukkerij, zetterij, kantoren, enz.’. Zo omschreef Ruurt Hazewinkel Jzn. het bedrijfspand waarvoor hij op 29 mei 1902 bij de gemeente een bouwvergunning aanvroeg. Het Nieuwsblad van het Noorden, dat in 1888 door Joan Nieuwenhuis was opgericht en spoedig daarna in handen kwam van Hazewinkel, groeide uit het oude pand op de hoek van de Carolieweg en de Gelkingestraat.
Hazewinkel – die officieel Reurt heette maar de voorkeur gaf aan het ‘gewonere’ Ruurt – koos vermoedelijk voor het Zuiderdiep omdat zijn belangrijke concurrent De Vlinder iets verderop zat. Ook voor het uiterlijk van zijn nieuwe optrekje keek de drukker-uitgever naar de omgeving. Het net gebouwde meubelmagazijn De Adelaar – op de plaats van het huidige C&A-warenhuis – had zijn naam in geglazuurde tegeltjes boven de etalagevensters en dat leek Hazewinkel ook wel wat. Een bezoek aan de Harlinger tegelfabriek Van Hulst deed de rest.
Het is zeer waarschijnlijk dat de wilde tegeltableaus, die het pand een uitgesproken Jugendstil-karakter geven, eerder te danken zijn aan Hazewinkel dan aan architect Nijhuis. Deze geboren Groninger koos in andere ontwerpen namelijk voor veel terughoudender gevelversieringen. Het Nieuwsblad van het Noorden-pand is bovendien in Nijhuis’ gevelopbouw niet Jugendstil maar klassiek symmetrisch.
Veel geluk bij de bouw had Ruurt Hazewinkel niet. Volgens de krant was er ‘nu eens gebrek aan baksteen, dan hardsteen, nu weer aan planken voor de vloeren, dan aan pannen voor het dak’. Het werd ‘eene lijdens-periode’, waaraan pas op 26 april 1903 – bijna vijf maanden later dan gepland – een einde kwam.
Door aankopen van andere panden breidde het bedrijf in de loop der jaren enorm uit aan het Zuiderdiep, maar op een gegeven moment was de rek eruit. In 1994 werd een nieuw gebouw aan de Lübeckweg in gebruik genomen. De meeste latere uitbreidingen werden gesloopt, maar het monumentale hoofdgebouw werd door de nieuwe eigenaar in oude luister hersteld en kreeg een nieuwe bestemming.