100 - De Toekomst
Nadat het bestuur van de ‘Coöperatieve Volksbroodbakkerij de Toekomst’ in maart 1888 eigenaar was geworden van een stuk voormalige vestinggrond, kon de bouw van een ‘lokaal voor coöperatieve en andere doeleinden’ beginnen. Het ontwerp werd gemaakt door de socialist Johannes (‘Joan’) Adam Nieuwenhuis en vermogende heren als grootindustrieel Jan Evert Scholten en jonkheer Alberda van Ekenstein stonden borg. Nieuwenhuis was naast hoofdopzichter bij Gemeentewerken, ook landelijk voorman van de kiesrechtbeweging, journalist en onder andere oprichter van het Nieuwsblad van het Noorden.
In het gebouw kwamen aan de voorzijde twee woningen met hierachter magazijnen, een bakkerij en kantoor. De eerste verdieping kreeg een grote vergaderzaal, een toneel, een leeszaaltje en een bestuurs- en kleedkamer. Boven het linkerraam werd de opbouw van het socialisme, ‘de toekomst’, gesymboliseerd aan de hand van allerlei attributen en boven het rechterraam werd de coöperatieve broodbakkerij verbeeld. Op 26 augustus 1888 werd het gebouw geopend door de bekende Ferdinand Domela Nieuwenhuis.
Spoedig werd De Toekomst van alleen bakkerij een ‘Coöperatieve Productie- en Verbruiksvereeniging’ (later ‘Coöp. Noord’). De inwonende administrateur Gerrit Nanninga was een van de oprichters van de Groningse afdeling van de Sociaal- Democratische Bond en het gebouw werd de vaste vergaderplek van deze SDB.
Eind 1893 vond er het landelijk congres van die partij plaats, met de scheiding der geesten tussen anarchisten en sociaal-democraten als belangrijke uitkomst. Het was de opmaat tot het ontstaan van de SDAP, de voorloper van de PvdA.
Nadat het pand in 1938 was verkocht, werd de kap gewijzigd en van een zinken dak voorzien, waarbij tevens de topgevel met trap in het midden werd ingekort en in de huidige vorm gebracht.
Van 1938 tot 1966 was de ‘Piccadilly Regenkleeding Maatschappij’ er gevestigd. Daarna was Coehoornsingel 26 vijf jaar sociëteitsgebouw van studentenvereniging ‘Unitas’ en vervolgens werd het kantoorpand.
Een nieuwe eigenaar liet het pand in 2007 verbouwen ten behoeve van kamerverhuur. Bij deze verbouwing werd de voorgevel in oude luister hersteld en kwamen de geschilderde voorstellingen in de boogvelden boven de ramen weer tevoorschijn.