096 - De drie Gezusters
Op sommige plaatsen ruim een meter dikke muren en in de achtergevel rijen romanogotische rondboognissen, dat kreeg dit opvallend brede en strategisch gelegen steenhuis, toen het eind dertiende of begin veertiende eeuw werd gebouwd. Doordat het huis vanaf de veertiende eeuw met drie achterhuizen is verlengd, werden de zeldzame nissen in de oorspronkelijke achtergevel ingebouwd, waardoor ze goed behouden bleven.
Het huis kwam in 1787 ‘bij publijke verkoop’ voor 6850 gulden in handen van jonker Maurits Clant. Deze Clant, die ook de borg Hanckema in Zuidhorn bezat, was in 1794 verantwoordelijk voor de verhoging van het voorste deel van het huis met een dwars geplaatste ophoging met schilddak.
Het huis kon hierdoor worden voorzien van een monumentale voorgevel in neoclassicistische stijl, die leek op die van het in aanbouw zijnde stadhuis. De kroonlijst van de voorgevel werd bij dieverbouwing ook over het verhoogde deel van de zijgevel doorgetrokken.
Tot groot ongenoegen van Clant werd zijn jongste dochter geschaakt door de Leidse officier Pieter Bindervoet. Hierop werd ze door pa onterfd voor de duur van het leven van haar echtgenoot. Veel effect had dit echter niet. Nadat Clant als laatste mannelijke telg van zijn roemruchte familie was gestorven, duurde het niet lang of zowel Hanckema als Grote Markt 39 waren in het bezit van Pieter Bindervoet.
In 1876 werd het huis gekocht door de jonge koopman Jan Hendriks, die het volgende jaar een winkelpui liet aanbrengen ten behoeve van zijn firma in ‘manufacturen en lakenhandel engros’. Volgende generaties Hendriks lieten in 1957 bij een restauratie de vensters in de zijgevel op de begane grond
dichtmetselen.
Op zaterdag 18 november 1972 opende de Groninger schrijver Belcampo ‘De Drie Gezusters’, een initiatief van Koos Huizenga en zijn BV Pieter Brueghel Groep.
In 1983 kwam het café in handen van de BV Plassania van horecabaas Sjoerd Kooistra. Toen deze meerdere cafés naast elkaar in bezit had gekregen, liet hij ze aan de achterzijde met elkaar verbinden. Bovendien exporteerde Kooistra de naam ‘De Drie Gezusters’ naar andere Nederlandse steden.